Ιδιοπαθείς Φλεγμονώδεις Νόσοι του Εντέρου – Νόσος του Cronh

Στη νόσο του Cronh παρουσιάζεται μη ειδικού τύπου φλεγμονή , η οποία φλεγμένη όλο το γαστρεντερικό σωλήνα ( λεπτό έντερο , παχύ έντερο ή και τα δύο ) από το στόμα έως τον πρωκτό.

Συμπτώματα

Η νόσος του Cronh ξεκινάει με ήπια άλγη , οιδήματα , διάρροια και αναιμίες. Σπάνια εμφανίζεται αίμα στα κόπρανα.

 

Φαρμακευτική – Χειρουργική αντιμετώπιση  

Στόχος της θεραπείας στη νόσο του Cronh είναι η επίτευξη ύφεσης της φλεγμονής και η διατήρησή της καθώς και η αποκατάσταση της θρέψης και η βελτίωση της ποιότητας ζωής των ασθενών. Η φαρμακευτική θεραπεία στην οξεία φάση στηρίζεται στη χορήγηση ισχυρών ανοσοκατασταλτικών και αντιφλεγμονωδών φαρμάκων. Η νόσος του Cronh έχει σήμερα σημαντική νοσηρότητα αλλά χαμηλή θνησιμότητα. Η χειρουργική αντιμετώπιση της νόσου εφαρμόζεται μόνο σε επικίνδυνες , για την ζωή του ασθενή , επιπλοκές διότι συνοδεύεται από αυξημένη συχνότητα μετεγχειρητικής υποτροπής της νόσου μετά από λίγα έτη. Η συντηρητική αγωγή ( φαρμακευτική , διαιτητική ) επιτρέπει σχετικά καλής ποιότητας ζωή στους περισσότερους ασθενείς.

 

Διαιτητική Αντιμετώπιση

Οι ασθενεί με νόσο του Cronh έχουν αυξημένο κίνδυνο ανάπτυξης πρωτεινοθερμιδικού υποσιτισμού και διατροφικών ανεπαρκειών , ανάλογα με το σημείο του εντέρου που έχει προσβάλλει η νόσος. Απώλεια βάρους σημειώνεται στο 80% των ασθενών με νόσο του Cronh. Η φαρμακευτική θεραπεία παίζει σημαντικό ρόλο στη διατροφική κατάσταση του ασθενή. Μακροχρόνια χρήση κορτικοστεροειδών μπορεί να προκαλέσει καταστολή της ανάπτυξης σε παιδιά , μυϊκό καταβολισμό , σακχαρώδη διαβήτη , οστεοπόρωση , ηπατική ή νεφρική ανεπάρκεια , κατακράτηση νατρίου και ύδατος και υπέρταση. Γενικά η χορήγηση μεγάλων δόσεων κορτικοστεροειδών επιβάλλει κάποιες διαιτητικές προσαρμογές , όπως περιορισμό της πρόσληψης νατρίου ( έως 2000mg/ημέρα ) , περιορισμό των απλών υδατανθράκων , περιορισμό του κορεσμένου λίπους και αύξηση της πρωτεϊνικής πρόσληψης. Η οστεοπόρωση είναι συχνή στη νόσο του  Cronh συνεπώς είναι ιδιαίτερα σημαντικό να καλύπτονται οι ημερήσιες ανάγκες σε ασβέστιο ( 1500mg ) και να ενθαρρύνεται η αύξηση της άσκησης , καθώς και ο περιορισμός του καπνίσματος και του αλκοόλ

 

Πηγές Βιταμινών και Μικροθρεπτικών

 

Βιταμίνη D : Ηλιακό φως, ψάρια, αυγά, βούτυρο, εμπλουτισμένη μαργαρίνη και γαλακτοκομικά προϊόντα.

 
Βιταμίνη Κ : Πράσινα φυλλώδη λαχανικά, φρούτα ( αβοκάντο ), γαλακτοκομικά και προϊόντα δημητριακών.

 
Βιταμίνη Α : Κίτρινα ή πορτοκαλί φρούτα και λαχανικά, πράσινα φυλλώδη λαχανικά, συκώτι, καρότα.

 
Βιταμίνη Ε : Εμπλουτισμένα και πολύσπορα δημητριακά , ξηροί καρποί , σπόροι σιταριού, φυτικά έλαια, πράσινα φυλλώδη λαχανικά.

 
Σίδηρος : Κόκκινο κρέας , όσπρια , φασόλια.

 
Φυλλικό οξύ : Πράσινα φυλλώδη λαχανικά , φρούτα ( πορτοκάλια , μπανάνα ) , εντόσθια, μπιζέλια, φασόλια και φακές.

 
Βιταμίνη C : Εσπεριδοειδή ( πορτοκάλια , φράουλες ) , μούρα και λαχανικά ( μπρόκολο ) , ειδικά οι γλυκές πατάτες και οι πιπεριές.

 
Βιταμίνη Β12 : Κρέατα, θαλασσινά και προϊόντα γάλακτος.

 
Ασβέστιο : Γαλακτοκομικά προϊόντα.

 
Μαγνήσιο : Σπανάκι , φασόλια μαύρα και άσπρα , κάσιους.